24 februari – lezen

Bijbellezen is zo gemakkelijk nog niet, vind je wel? En met een bijbelstudie met uitgeschreven vragen, kun je meestal alleen dat ene gedeelte lezen. Maar hoe kun je nou leren om zelf in de Bijbel te lezen? Er zijn een heleboel manieren om dat te doen. Eén daarvan is de SOLVAT-methode, die ontwikkeld is door de HGJB. Zullen we die eens proberen? Pak je Bijbel erbij en zoek alvast Matteüs 6:25-34 op.

Stap 1: Stil worden. 
Er is zo veel drukte en geluid om ons heen en in ons hoofd. Eerst eens een pas op de plaats. Haal diep adem en richt je hoofd en je hart op God.

Stap 2: Ontvangen.
Als we in de Bijbel lezen, dan hoeven we eigenlijk niet zo veel te doen. Het is ook echt ontvangen wat God wil geven. Bid daarom: Here God, ik wil U ontvangen en ontvangen wat U wilt zeggen.

Stap 3: Lezen. 
Lees de tekst. Als je wilt kun je dat 1 keer hardop doen, en daarna nog een keer in je hoofd.

Stap 4: Vragen stellen. 
Nu komt het echte werk! Stel vragen over wat je gelezen hebt. Wat vind je mooi? Wat begrijp je niet? Waar wil je meer over weten? Wat vind je misschien irritant of moeilijk? Welk gevoel roept het op bij je? Is er een situatie in je leven waar je aan moet denken nu je dit leest?

Stap 5: Antwoorden. 
Wat wil je tegen God zeggen over wat je net gelezen hebt? Waar wil je hem voor Bedanken? Wat wil je aan hem Belijden (dat betekent bekennen, toegeven dat je iets fout hebt gedaan)? Wat wil je Bidden?

Stap 6: Toepassen.
Jezus zegt dat je gelukkig bent als je niet alleen naar Gods woorden luistert, maar er ook iets mee doet! Bijbellezen is pas klaar als je het in je leven toepast. Wat kun je doen met wat je nu gelezen hebt?